Pescuitul la începutul sezonului este cu adevărat o aventură pentru orice pescar fie el amator sau profesinonist. Acest fapt se datorează mai multor factori începanând de la lipsa de activitate (formă), informaţiile puţine pe care le ai la dispoziţie despre o baltă bună, şi continuând cu schimbările de vreme destul de frecvente la începutul sezonului de pescuit. Atunci când vorbim despre pescuit la crap la începutul sezonului, va trebui să facem modificări destul de mari faţă de perioadele calde ale anului.

Pescuit la crap la plantat pe balta langa Bucuresti

Pescuit la Crap primăvara

Pescarul va trebui să ţină în permanenţă cont de faptul că primăvara apa este foarte rece, în încăzire faţă de lunile de iarnă, însă tot rece rămâne. Asta se traduce printr-un metabolism foarte scăzut al peştelui, tendiţă de conservare a energiei şi atunci când un crap sau caras va căuta totuşi să manance, de cele mai multe ori va căuta hrană cu un conţinut proteic ridicat. Şi mai simplu spus, pe apă rece, cele mai bune momeli pentru Crap şi Caras vor fi şi vor rămăne momelile vii precum râmele şi viermii. De aceste considerente vor trebui să ţină cont şi cei care preferă partide exclusive de pescuit la crap. Asta cel puţin imediat după dezgheţ.

Pescuit la feeder la crap si caras

Cum localizezi Crapul şi Carasul primăvara ?

Locurile unde stau pe timp de iarnă sunt şi cele mai bune locuri de unde poţi începe căutarea peştelui. Acestea pot diferi de la o baltă la alta, în funcţie de specificul fiecărui lac. Dacă pe Balta Cămineasca zonele de iernat ale peştilor sunt în apropierea structurilor, peştii stau la „ buturugă” în agăţătură. Pe Iazul Bila2 de exemplu, neavând asemnea structuri, crapii şi caraşii se vor comasa pe zona cea mai adâncă a lacului. În mod evident, pentru o partidă de pescuit la crap cu şanse mari de reuşită în sezonul rece, acestea vor fi primele locuri accesate de către pescari.

In asteptarea unei crapturi de crap

Odată ce temperatura apei va începe să treacă de 7-8 grade Celsius, peştele va începe să iasă din zona de iernat spre apă mică, adică acolo unde temperatura va creşte mult mai repede. De asemenea, alte zone de pescuit productive sunt cele care au stuf şi papură deoarece atât crapul cât şi carasul va căuta să scape de paraziţi frecându-se de diferite obstacole din apă. Pentru mulţi veterani ai pescuitului, ce se încumetă să înceapă sezonul timpuriu, nu va fi nicio surpriză atunci când observă rezultate bune obţinute de cei care pescuiesc la undiţă pe zonele mai sus menţionate. Deşi în marea lor majoritate aceştia caută să prindă caras, nu sunt rare partidele în care obţin rezultate foarte bune pe alte specii şi virează strategia catre un pescuit la crap, deoarece aceştia sunt prezenţi pe zonele cu apă mică.

La caras cu lanseta feeder

Cea mai bună momeală pentru pescuit la Crap şi Caras primăvara

Mergând pe acelaş raţionament, acela al anotimpului timpuriu şi al apei cu o temperatură joasă, metabolismul peştilor este mult diminuat. În consecinţă, este mult mai atent ce mănâncă şi cât este dispus să umble după mâncare . Dacă vara sau toamna se prinde bine Crap la Boilies şi pelete, ultimele zile de observare demonstrează că pe Balta Cămineasca, primăvara, cea mai buna momeala pentru pescuit la crap a fost râma roşie de bălegar.

Pescuit de finete la crap

Acelaş lucru se menţine când vine vorba despre pescuitul la caras, de la cubul de mămăligă şi cocoloşul de pâine care dă rezultate bune vara, în această perioadă s-a prins bine caras folosind viermi. Şi vorbim aici de capturi bune de Caras cu o greutate de 300-600grame per peşte.

Inca un crap pentru juvlenic

Din păcate am avut şi pescari care au decis să facă un pescuit la crap la plantat folosind Boilies şi boabe de porumb uscat pentru că asta le-a adus rezultat în toamnă. Inutil să menţionăm faptul că partida de lor nu s-a terminat chiar fericit. Unii dintre aceştia au înţeles ce şi unde au greşit şi au recuperat din zi pescuind caras la undiţă.

Un frumos crap comun

Montura pentru Crap şi Caras primăvara

Acesta este un alt aspect pe care, din păcate, mulţi pescari îl neglijează. Consideră că peştele mare se prinde folosind scule „puternice”, fire groase, cărlige de pescuit mari şi momitoare de pescuit capabile să încarce foarte multă nadă.

Realitatea este cu totul alta şi nu trebuie petrecut mult timp pe malul apei, în zona de pădure a bălţii Cămineasca, pentru a observa că cele mai bune rezultate, fie că vorbim despre pescuit la crap sau caras, au fost făcute de cei care sunt adepţii pescuitului la feeder.

Echipament de feeder pe pozitii

Aceştia sunt pescari ce pun foarte mare accent pe fineţea monturilor, folosesc nade şi momeli de calitate, fire subţiri, cârlige mici şi sunt mult mai deschşi la a se adapta bălţii unde pescuiesc.  Tot la ei am observat că pentru a pescui la crap sunt preferate momitoare plate de tip Method Feeder şi monturi cu fir de păr pe care folosesc de cele mai multe ori mini pop-up, momeli flotante colorate de dimensiuni mici , de la 6 la 8 mm. Cârligele pe care le folosesc nu sunt mai mari de numărul 12 şi firul de forfac este unul foarte subţire, de 0,08mm.

Pescuit de primavara la ciortan

Atunci când vor să prindă peşti de talie mică şi medie, cea mai bună montură de caras este cea care presupune folosirea unui coşulet momitor, strună din nailon de 0,12mm şi cârlige mici. Ca momeală pentru caras se merge foarte mult pe viermi, râme şi boabe de porumb dulce din conservă.

Pescuit la crap cu navomodel

Cei care preferă un pescuit la crap la plantat şi care obţin rezultate, folosesc o tactică similară, adică plantează în malul opus, la nici 50cm de mal, folosesc foarte puţin material de nădire şi dimensionează cât mai fin terminalele folosite. Un domn mai priceput şi care a avut rezultate foarte bune pe Balta Cămineasca în această perioadă, avea monturi făcute pe cârlige numarul 10 şi fir textil de 0,10mm iar ca momeală folosea boabe de porumb flotate pe care le echilibra să nu se ridice prea sus de pe substrat.

Pescuit la padure

Locuri bune de pescuit la crap pe Balta Cămineasca primăvara

După cum am scris în rândurile de mai sus, locuri bune de pescuit la crap sunt şi pe zona de pădure a bălţii Cămineasca şi asta datorită structurilor ce se afla în apă , locuri care ţin în mod frecvent exemplare frumoase de crap şi caras. Cum majoritatea pescarilor preferă partide de pescuit la sfârşit de săptămână, acestea sunt şi cele mai aglomerate locuri, zgomotul şi forfota de pe mal deranjând de multe ori peştele.

În consecinţă, şi ţinând cont de faptul că primăvara peştii migrează către locuri cu adâncime mai mică pentru a beneficia de apă mai caldă, unele dintre cele mai bune locuri unde se poate prinde Crap sunt cele de pe malul opus spre Sat Naipu. Acea zonă de pescuit are o adăncime mică , este mai puţin freecventată de pescari şi peştele poate fi prins mult mai uşor mai ales în apropierea malurilor.

Crapii au raspuns la nada

Toate informaţiile prezentate mai sus dedicate pentru pescuit la crap si caras pe Balta Cămineasca sunt culese de la pescari, sunt observaţii directe ale partidelor de pescuit desfăşurate în această primăvară şi spune noi, vor rămâne valabile pâna ce peştele va ieşi de la depus.

Noi sperăm că veţi găsi utile aceste sfaturi şi veţi ţine cont de ele atunci când veniţi la pescuit pe Cămineasca. Nu uitaţi că aceste recomandări vor continua să produca rezultate în săptămânile care urmează, mai avem ceva timp până ce primăvara se va sfârşi.

Fotografiile prezentate sunt făcute la miezul zilei, la o partidă de pescuit din timpul săptămânii, în ziua de Miercuri 29.03.2017 . Dorim să mulţumim pescarilor ce ne-au permis să ne folosim de aceste poze.

Dacă şi voi sunteţi dornici de o partidă de pescuit la crap şi caras primăvara devreme, ţineţi cont de sfaturile ce se găsesc în acest articol. Suntem siguri că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.

Share This